İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir Gecede Kanun Çıkarılmaz…

Arıkan “önemli bir kanunu çıkarırken meclisin devre dışı bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Bu kadar önemli bir kanun parlamentoda tartışılarak çıkarılmalıydı. Hukuk devletinde yaşanan bu uygulama doğru bir uygulama değildir. Hiç kimsenin görüşü alınmadan bir gecede kanun çıkarılmaz.”
 
Hatay Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (SMMM) düzenlemiş olduğu Türk Ticaret Kanunu’nun süreci- meslekte kurumsallaşma ve kobiler için TFRS konulu eğitim semineri Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası konferans salonunda  yapıldı.
 
 
 
Seminerden önce konuşma yapan Hatay SMMMO Başkanı Abdullah Korkmaz; vergi kanununda yapılan değişiklikler, Van’da meydana gelen deprem, Suriye’de yaşanan olaylar ve terör olaylarının Hatay’a yansıyan kısımları hakkında bilgi verdi.
 
 
 
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte ilk defa bir yasal düzenlemede 3568 sayılı yasadan bahsedildiğini vurgulayan Korkmaz; “ meslektaşlarıyla 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren tutacakları defterleri bu düzenleme çerçevesinde yapacaklarını söyledi.
 
 
 
Meslek mensuplarına katkı yapmak amacıyla Van’da meydana gelen depremde mağdur olan meslektaşlarına yardımcı olmak amacıyla tüm Türkiye genelinde bağış kampanyası başlattıklarını, Hatay da bunu bilgilendirmeye başladıklarını, Van’da meydana gelen deprem sonrasında meslektaşlarının bir bürosu dahi kalmadığını ifade eden Korkmaz; “Hepsi zor şartlarda görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Bu yüzden katkılarımızı bekliyorlar.
 
 
 
 Bizler onlar için bir bağış kampanyası başlattık. Birçok meslektaşımız bu kampanyaya destek verdi. Destek vermeyen arkadaşlarımızın da en kısa sürede destek vereceklerine inanıyorum.” Dedi.
 
Ortadoğu’da ve özellikle sınır komşumuz Suriye’de yaşanan olaylar ve Hatay’a etkisi hakkında bilgi veren Korkmaz konuşmasına şöyle devam etti; “Hatay Ortadoğu sınırında, komşuları ile yıllarca kardeşçe yaşamış bir ildir. şuan ise burnumuzun dibinde çok ciddi problemler var.
 
 
 
Emperyalist devletler demokrasi adı altında Ortadoğu’nun yeraltı kaynaklarını paylaşıyorlar. Bunu en son Libya’da gördük. Bir ülkeye demokrasi gerekiyorsa bunu o ülkenin kendi halkları getirmelidir. Komşumuz Suriye ile ilişkilerimiz o kadar iyiydi ki neredeyse kimlikle giriş çıkış yapabilecektik.
 
 
 
 Bu da Hatay ekonomisini çok olumlu yönde etkiledi. şimdi ise her şey kötüye gitmekte ve bundan en çok etkilenen de Hatay’ın küçük esnafı oldu. Birçok esnaf kapatma noktasına gelmiştir. Terörün ne olduğunu, ne kadar can aldığını en iyi bilen ülkelerden biri de Türkiye’dir. Bunun hesabını yaparak hareket etmeliyiz. Bizler nerede olursa olsun savaşa karşıyız”
 
 
 
Temmuz ayı içersinde vergi denetim kurulunun oluştuğunu ifade eden Hatay Vergi Dairesi Başkanı Harun Dumlu; “2005 yılında kurulan 29 Vergi Daire Başkanlıkları arasında vergi toplamada bu yıl birinci sıraya yerleştiklerini, ülke de verginin % 97’sini Vergi Daireleri Başkanlıkları toplamakta olduğunu söyledi.
 
 
 
 
Denetim Tek çatı Altında Toplandı
 
 
 
 
2010 Ekim ayından 2011 Ekim ayına kadarki süreçte vergi toplamada Hatay Vergi Dairesi birinci sıraya yerleştiğini vurgulayan Dumlu konuşmasına şöyle devam etti; “ Bu durum aynı zamanda Hatay Ekonomisinin de bir göstergesidir. 2011 yılında da Ekim ayı itibari ile Hatay’da 2,4 milyar TL vergi toplandı. Bu rakamlarla da Türkiye 8.’si oldu.
 
 
 
Türk Ticaret Kanunu’nda çok hızlı bir değişim yaşandığını da ifade eden Dumlu “646 sayılı Karar Hükmünde Kararname (KHK) ile vergi kanunu oluşturuldu. Bu kanun ile birlikte 4 elden yürütülmekte olan denetim tek bir çatı altında toplandı”
 
 
 
Son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte mesleklerinin kabuk değiştirmesini büyük bir heyecanla izlemekte olduklarını ifade eden  ıstanbul SMMM Odası Başkanı Yahya Arıkan, ülke de değiştirilen 660 sayılı kanunun her boyutu ile incelenmesi gerektiğini söyledi.
 
 
 
 
Arıkan , 660 sayılı kanını değerlendirirken ülkenin bir hukuk devleti olduğunu unutmamak gerektiğini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti;  “Böylesine önemli bir kanunu çıkarırken meclisin devre dışı bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Bu kadar önemli bir kanun parlamentoda tartışılarak çıkarılmalıydı. Hukuk devletinde yaşanan bu uygulama doğru bir uygulama değildir. Hiç kimsenin görüşü alınmadan bir gecede kanun çıkarılmaz.
 
 
 
 Yapılan düzenlemeler içinde olumlu olan kısımlarda yok değil. örneğin denetimin tek başlılığa indirgenmesi çok doğru bir davranıştır. Denetlenen kurumunun bağımsız olması da çok doğrudur. Ama böylesine süper bir kurumun dünya standartlarına uygun olmadığını görüyoruz. Bu kurumda yasama, yargı ve yürütmenin birbirinden bağımsız hareket edemediğini görüyoruz.” Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir