İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Domuz Gribi Solunum ile Bulaşır…

Hatay ıl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar şube Müdürü Dr. Metin Tektaş, Domuz gribinin, mikroorganizmada meydana gelen değişime bağlı olarak yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaşabileceğini ifade etti.
 
Tektaş, yazılı açıklamasında, domuzlarda hastalığa yol açan bir mikroorganizma olan influenza tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti. Virüsün bugüne kadar insanlarda hastalığa yol açmadığını, sadece domuzlarda görüldüğünü belirten Tektaş, şöyle devam etti:
 
“Domuz gribi, mikroorganizmada meydana gelen değişime bağlı olarak yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaşabilmektedir. Mikroorganizmadaki değişime bağlı olarak ortaya yeni bir formu (influenza tip A H1N1) çıkmıştır. Kış aylarında görülen grip etkeni ile benzer özelliklere sahiptir. Hastalığın bulaşma yolu ve belirtileri de benzerlik göstermektedir. Ancak, yeni H1N1 tipinde virüs, insanları, kuşları ve domuzları etkileyen bir genetik özelliğe sahiptir. ınsanlar arasında domuz gribi enfeksiyonu, tek tek vakalar olarak ya da salgınlar halinde görülebilir. Klinik belirtileri gribe benzerdir. Bunlar; ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklindedir. Ancak bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ölümle sonuçlanabilmektedir. Birçok ülke domuz topluluklarını domuz gribine karşı aşılamaktadır. Ancak insanlarda kullanılabilecek uygun aşı henüz mevcut değildir.”
 
ABD LABORATUARLARI HASTALIğI DOğRULADI
 
Tektaş, bugüne kadar tespit edilen domuz gribi vakaları hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti: “26 Nisan 2009’da Meksika laboratuarı tarafından doğrulanmış 18 vaka bildirmiştir. Halen araştırılmakta olan şüpheli vakalar ülkenin 32 eyaletinin 19’undan bildirilmiştir. Meksika Başkanı Felipe Calderon 81 ölümün salgından kaynaklandığından şüphelenildiğini ve halen 374 kişinin hastanelerde yatmakta olduğunu bildirmiştir.
 
929 kişinin ise solunum yolu hastalığı nedeniyle hastanelere başvurduğunu ve yapılan inceleme sonunda evlerine gönderildiği bildirilmiştir. 26 Nisan2009’da ABD, laboratuarda doğrulanmış 20 vaka bildirmiştir. Bunların 8’i New York, 7’si Kalifornia, 2’si Teksas, 2’si Kansas ve 1’i Ohio eyaletlerindendir. şu ana kadar ölüm bildirilmemiştir. Ayrıca ıspanya’da 2 vaka ve Kanada’da 6 vaka bildirilmiştir”
 
DOMUZ GRıBı ıNSANLARA NASIL BULAşIR
 
Domuz gribinin insanlara bulaşması hakkında da açıklama yapan Tektaş, “ınsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır. Ayrıca şu anki salgında insandan insana bulaşmanın olduğu düşünülmektedir. ınsandan insana bulaşmasında yakın temas ve hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır. Domuz influenza A virüs enfeksiyonunda; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, baş ağrısı, üşüme görülebilir. Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishal de görülmektedir. Mevsimsel gribe benzer şekilde, insandaki domuz gribinin şiddeti hafiften ağıra değişebilmektedir. Ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve bazen de ölüm görülebilmektedir. Hastalık özellikle genç ve orta yaş grubunu tutmaktadır. Kronik sağlık sorunu olanlar gibi bazı gruplarda domuz gribi ağır seyredebilmektedir. Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına dair bulgumuz yoktur. Domuz influenza virüsu, 70 º C derece ısıtılınca ölmektedir” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir