İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DTP Tarih Oldu…

Anayasa Mahkemesi, eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği gerekçesiyle, DTP’ nin temelli kapatılmasına karar verdi. Yüksek mahkemenin 11 üyesinin tamamı partinin kapatılması yönünde oy verdi.     
Teröre karışmış bir partiye örgütlenme özgürlüğü verilemeyeceğini söyleyen Kılıç, kararın, Anayasa’ nın 68 ve 69. maddeleriyle 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’ nun 101 ve 103. maddeleri gereğince alındığını açıkladı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’ nin, “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı” haline geldiği gerekçesiyle, temelli olarak kapatılması istemiyle 16 Kasım 2007′ de dava açmıştı.
 

5 Yıl siyasi yasaklı olan isimler…
Kılıç, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan kurucuları dahil üyelerinden Abdulkadir Fırat, Abdullah ısnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı üzen, Halit Kahraman, Hadice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, ıbrahim Sungur, ızzet Belyar, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğulları, Mustafa Tuç, Necdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş ve Selim Sadak’ın, Anayasa’nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğince, gerekçeli kararın Resmi Gazete’ de yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi yöneticisi ve denetçisi olamayacaklarını bildirdi.
 

Vekillikleri Düştü…
Bugün 9 saat süren toplantının ardından kararı açıklayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasın neden olan DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’ un milletvekilliklerinin, Anayasa’ nın 84. maddesinin son fıkrası uyarınca, gerekçeli kararın Resmi Gazete’ de yayımlandığı tarihten itibaren sona ermesine karar verildiğini belirtti.
Kılıç, parti tüzel kişiliğinin, kapatma kararının verildiği tarihte sona ermesine hükmedildiğini bildirdi.
 
 

üyelerin Tamamı “kapatılsın” dedi…
Anayasa Mahkemesi davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşmeye başlamıştı. Yüksek mahkeme 4. günün sonunda açıklama yaptı.
Anayasa’ ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranıyor. Kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’ nin 11 asıl üyesinin en az 7′ sinin oyu gerekiyordu. Ancak üyelerin tamamı partinin kapatılması yönünde oy kullandı.
 

Partinin malları Hazine’ ye…
Kılıç, “davalı partinin bütün mallarının 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’ nun 107. maddesi gereğince Hazine’ ye geçmesine, gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 107. maddesi uyarınca Başbakanlık’ a ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 11 Aralık 2009 gününde oy birliğiyle karar verilmiştir” dedi.

“Siyasi darbe” eleştirisine Kılıç’ tan yanıt…
Kararın gerekçesinin en kısa zamanda, en ince noktasına kadar yazılacağını söyleyen Kılıç, “Karar siyasi darbe olarak nitelendirildi ve kararı verdiğimiz tarihin çok düşündürücü olduğu iddia edildi. Sürec 2 yılı aşkın süredir devam ediyor. Eklerinde çok ciddi eksikler tespit edildi. Partiye ilişkin gündemi tespit ederken, dışarıda sürmekte olanlarla ilgili herhangi bir öngörümüz asla olmamıştır” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir