İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekonomik Dengeler ınşaa Edilecek…

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Merkez ılçe Danışma kurulu toplantısında partililere hitaben yaptığı konuşmada, il genelinde yapılan yatırımlar sonrasında Hatay genelinde büyük değişiklikler yaşanacağını ifade ederek, “3 sene sonra Hatay’ın ekonomik dengeleri yeniden inşa edilecek.” dedi.    

 

Haber Merkezi  

 

  Bakan Ergin, 2002 yılı sonrasında il genelinde yapılan yatırımların Hatay’ın kalkınmasında önemli bir basamak olduğunu hatırlatarak, yapılan yatırımlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu;“Hatay’ın Amik Ovası’nı kapalı sulama sistemi ile sulanır hale geçecektir.Reyhanlı Barajının 450 milyon m3 kapasiteli rezerv alanının hizmete girecek. şu anda Amik Ovası’nda elde edilecek ürünü en az ikiye katlanacaktır. Bu da ilimizdeki zenginliği, yıllık hâsılayı artıracağı için Hatay’ın değişik branşlarında faaliyet gösteren esnafın kesesine eski tabirden gallesine büyük katkı sağlayacak ve bu şehrin refah seviyesi yükselecektir. Bu artı üretim olarak önemli.Onun dışında bu sene yaşamış olduğumuz sel felaketini yaşatmayacak önemli bir tesis. çünkü Karasu, Muratpaşa ve Afrin Nehirleri’nden gelen sular doğrudan Reyhanlı Barajına akacak, Afrin suyunu belli dönemlerde kuraklık olan dönemlerde Asi Nehrine yöneltecek bir takım aktarma kanalları proje içerisinde var.

 

 

Bütün bu sular Reyhanlı rezerv alanını besleyecek, bu da yetersiz kalırsa, Asi Nehri yatağından pompa ile baraj havzası doldurulmaya gayret edilecek. 2015’te bu projenin devreye girmesi ile beraber hem sel felaketi ortadan kalkmış olacak, hem de Amik Ovası’nın bereketi 2 kat artmış olacak.” dedi.   ıskenderun ılçesi’nden Erzin ilçesine kadar olan kıyı şeridinde yatırım yapılacak bir karış arazinin kalmadığını kaydeden Bakan Ergin, “şu anda Hatay’ın kuzey’in de ıskenderun, Payas, Dörtyol ve Erzin Bölgesi’nde sanayi açısından yapılacak yatırımlar için bir karış yer kalmadı.Her taraf yatırımlarla tesislerde adeta çevrelendi ve önemli istihdam sahası sağlandı. Geçtiğimiz hafta malumunuz Ulaştırma Bakanımızı ve Maliye Bakanımızı birlikte ağırladık.şehrimize geliş sebepleri bildiğiniz gibi ıskenderun Limanının 36 yıllığına Limak’a devir anlaşmasıydı. Buranın 3-4 ay içinde yaptığı yatırımlar ile özel sektöre devrinin ne kadar doğru olduğunu, özel sektörün ne kadar dinamik bir süreç izleyerek, limanın kapasitesini artırdığını gözlerimizle gördük. Ve şu anda uzak doğu’dan gelip orta doğuyu besleyen otomobil sektörü, tüm otomobillerini ıskenderun limanı üzerinden indiriyor.Buradan treylerle bu otomobilleri Ortadoğu ülkelerine dağıtıyor. Bu başlı başına bir sektör olmuştur. Transit taşıma işi yapan firmamıza, esnafımıza, şoförlerimize önemli bir ekonomik girdi sağlıyor” dedi.  şu anda limanın inşaat halinde olduğunu belirten Bakan Ergin, “Henüz yolun başında 3. ayındalar.Ama iki yıl içerisinde Mersin limanının iki kat kapasitesine ulaşacak bir cazibe merkezi haline gelecektir. Tabi bu kadar büyük bir potansiyeli harekete geçirdiğinizde bunu besleme alanı lojistik merkezi olması gerekiyor. Limandan yapılacak olan ihracat mallarını depolayacağı alanlara ihtiyaç vardır. Limandan gelen işalat ürünlerinin saklanacağı alanlara ihtiyaç vardır.Ama ıskenderun bölgesinde böyle bir alan yok maalesef. Bunun üzerine Ankara’daki devir-teslim töreninde Ulaştırma Bakanımıza rica etmiştik ve biraz da ısrarcı olmuştuk ve Amanos Dağlarının doğusun da Kırıkhan, Ardıçlı, Aktepe, Akbez, Hassa ve ıslahiye bandına Amanosların altından tünelle geçmek sureti ile uçsuz bucaksız bir alanın yatırımlara ve lojistik merkezine çevirme imkanımız var.Bu ilk defa dile getirildiğinde çok uçuk bir proje olarak gelebilir. önce hayal edeceksiniz.Hayali olmayanın gelecekte büyük bir eseri olma şansı yoktur.

 

 

 

O hayalinizi ısrarla kovalayacaksın. Israrla kovalamanın sonucunda da o hayalle buluşacaksınız. O hayaller gerçek olacak. Bu şehirde havaalanı 2002 öncesinde konuşulduğu zaman ve mütevazi imkânlarla yapılmak için karıncanın hacca gitmesi gibi o gayretle o anlayışla yola çıkıldı.Eğer o gün o ideali hayal eden insanlar, proje olarak öne koymasaydı, Bugün bu havaalanı olmazdı.Ben teşekkür ediyorum o gün hayal edenlere.O hayalle işe başladılar karınca hızı ile devam ediyordu, 2005-2006 senesinde ısrarla Ulaştırma Bakanlığına devir edilmesinde genel bütçe tarafından finansmanının sağlanması yolunda yapılan çalışmalar sonucunda MKü’de sayın Başbakanımızın bulunduğu ziyarette Hatay Valiliği ile Ulaştırma Bakanlığı arasında protokol yapıldı ve havaalanı inşaatını DLH’ya (Demiryollar Limanlar Hava Meydanları) devir ettik. DLH inşaatı bitirdi ve ulaşıma açtı.    O gün havaalanı hayali yapılmasaydı bugün havaalanımız olmazdı. Reyhanlı barajını biz telafüz etmeye korkardık. çünkü bugünkü rakamlarla sulama sistemleriyle beraber baktığınızda en az 300-350 trilyonluk bir yatırımdır. Sadece baraj gövdesi 100 trilyonun üzerinde.Bu baraj sistemi sayesinde bütün ovayı kapalı sistem sayesinde sulamayı gerçekleştireceğiz.Bunu hayal edip kovalamasaydık bugün bu hale gelmezdi.Yapılan inşaat çalışmaları %10 seviyesini geçti.ınşallah söz verdiğimiz tarihte 15.5.2015 yılında saat 15.15’te bu hizmetin düğmesine basıp vatandaşımızla buluşturacağız. Bunun gibi Amanosları delerek ıskenderun Körfezini Hassa’ya, ıslahiye’ye, Akbez’e,  Ardıçlı’ya ulaştırıp ordan Kilis, Gaziantep, Urfa yeni besleme bölgesine varıncaya kadar bir cazibe bölgesi oluşuyor. Gaziantepteki, Kilisteki işadamlarını, siyasileri devreye geçirdik çok heyecanlılar ve onlarda bu projenin heyecanıyla ıskenderun’daki devir-teslim törenine geldiler. Maliye ve Ulaştırma Bakanlarımız bu konuda ıskenderun ilçesinde söz verdiler.şu an zaten avam proje çalışmaları yapılıyor. En kısa süre içerisinde proje çalışmaları tamamlanarak ihale aşamasına geçilecektir. Bu da Hatayımıza, insanlarımıza hayırlı uğurlu olsun.” dedi.   Bakan Ergin, yerel yönetimlerin yaptığı hizmetleri de değerlendirme imkânı buldu. Bakan Ergin konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu; “Yerel yönetimlerimiz çok önemli hizmetler sunuyor, sunmaya devam ediyor.

 

 

Belediye başkanlarımız Antakya’da gerçekten kısa ve orta vadeli değil, uzun vadeli projeyle işe girdi o açıdan alt yapı çalışmalarına ağırlık verince şehrin her tarafı kazı halinde kazılıyor ve tekrar kapatılıyor. Ama zahmet olmadan rahmet olmaz. Bu zahmetlere katlandıktan sonra inşallah rahmetle buluşacağız. Bizim şu anda gelecekte rahat etmemiz için bu şehrin temel alt yapısını inşa etmemiz onun üstüne üst yapı çalışmalarını yapmamız doğrusuydu. Başkanımız sağolsun bunları yaptı, yapmaya devam ediyor. ınşallah en kısa süre içerisinde el birliği ile hem bu alt yapının ikmali, hem üst yapının tamamlanarak Antakya’nın doğu’nun kraliçesi olma yolundaki attığı adımları tamamlayacak. Tabi ne yaparsak yapalım eski Antakya, doğu Antakya’yı ihya etmedikçe biz buraları altın kaplama ile yapalım bu şehir kendi kimliği ile buluşamaz. Mutlaka Asi Nehri’nin doğusunda bulunan evleri, eski ahşap tavanları, kepenkleri, panjurlu pencerelere yapılan sokak iyileştirmeleri ile yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Habib-i Neccar Cami çevresinde kamulaştırma işlemlerimiz devam ediyor. Kuseyrilerin konağı, vakıflar idaresi orayı da kamulaştırıyor. Onun kaynağını da çözdük. Oralar biblo gibi restore edilecek. öndeki dükkanlar kalkacak, oradaki tarihi olmayan yapılar kaldırılacak, Kurtuluş caddesi restorasyonları devam ediyor. Gerek kamu kuruluşlarının yaptığı restorasyonlar, gerekse özel sektörün yaptığı çalışmalar, belli bir netice vermeye başladı. Süratinden çok memnun değiliz. özel sektör girmedi işin içine. Bu şehrin işadamlarını, bu şehrin sivil toplum kuruluşlarını biraz daha fazla bu işin içine katmak zorundayız. çünkü, devasa bir alan var. Burayı ne valilik, ne de belediye tek başına yapma şansına sahip değil.  Eski Antakya evleri restore edildiğinde bu şehir doğunun kraliçesi unvanını taşımaya hak kazanacak. şu anda o yolda ilerliyoruz.”   Gerek ülke siyaseti açısından gerekse yerel siyaset açısından başarılı bir grafik çizdiklerini ifade eden Bakan Ergin, “2001 yılında yola çıkarken ülkemiz büyük acılarla, ızdırablarla boğuşuyordu. Geleceğe dönük endişeler yaşanıyordu. Ne olacaktı bu ülkenin hali? Yavrularımız, çocuklarımız, bizden sonraki kuşaklar nasıl bu sorunlardan başa çıkacak diye endişe ediyorduk? Aradan dokuz buçuk yıl geçti şunda dünyanın gıpta ile izlediği bir ülkeyiz. Dünya, Türkiye bunu nasıl başardı diye sorgulaya dursun?” dedi.    

 

 

Antakya Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen Merkez ılçe danışma kurulu toplantısına ıl Başkanı ısmail Kimyeci, Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, H.Bayram Türkoğlu, Orhan Karasayar, Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Merkez ılçe Başkanı Emrullah Gülen,  ıl Genel Meclis Başkanı Mehmet Gülen, ılçe Başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri, ıl Kadın Kolları Başkanı Alev Seçmen, ıl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Atıç ile çok sayıda partili katılım gösterdi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir