İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gelişmeleri ınternetten Takip Ediyorlar

Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun köyündeki çadır kentte kalan 2 bin 300 Suriyeli, ülkelerinden uzakta kendilerine bir takım uğraşlar bularak vakit geçiriyor. çoğunluğu ailesi ile ülkesindeki şiddetten kaçan Suriyeli erkekler, Türkiye’de yetkililerin kendilerine sundukları imkanlardan yararlanırken, boş zamanlarını da değerlendirmeye çalışıyorlar. Kimisi çadır kent alanında küçük bir tezgah açarak Suriyeli çocuklar için çikolata, şeker gibi gıda maddelerinin yanı sıra kadınlara yönelik de parfüm gibi kozmetik malzemesi satarken, kimisi kitap okuyor, ekmeğini pişirip satıyor, bazıları da bülbül ve güvercin besleyerek oyalanıyor.
 
 
Kendi imkanlarıyla aldıkları bilgisayarlarla internete bağlanan Suriyeli erkekler çoğu zaman da ülkelerindeki olayları takip ederek, gelişmelerden haberdar olmaya çalışıyor.
 
Minnet Borçluyuz
 
Cisreş şuğur kentinde öğretmen olarak görev yaparken, çatışmaların artmasıyla Türkiye’ye sığınan Abdo Kassap, yaptığı açıklamada, 9,5 aydır çadır kentte kaldığını ve her ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.
 
 
Türk yetkililerin kendileri için çadır, sıcak yemek ve giyecek verdiğini, çocukları için de sınıflar oluşturarak eğitimlerine devam etmesini sağladığını ifade eden Kassap, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ederiz. Onun yaptığını kimse yapmaz. Burada bize sıcak bir yuva sağladılar. Yemek ve giysinin yanı sıra çadırlarımıza soğuktan korunmamız için sobalar verdiler. Ayrıca çadır alanlarında da çamaşır makineleri var. Bir insanın ihtiyacı olan her şeyi bize sundular. Türk yetkililerine minnet borçluyuz” diye konuştu.
 
 
ülkesinden ve mesleğinden uzakta vakit geçirmenin zor olduğunu belirten Kassap, Gaziantep’in ıslahiye ilçesine nakledilmesi halinde oluşturulacak eğitim sınıflarında mesleğini yeniden sürdürmek istediğini kaydetti.
 
 
Suriye’de mozaik ustası olarak çalıştığını anlatan Muhammed Hanefi de, yaklaşık 8 ay önce 20 kişilik bir grupla birlikte Türkiye’ye sığındığını belirtti. çadır kentte boş oturarak vaktin geçmediğini ifade eden Hanefi, “Sürekli çalışmaya, bir şeyler yapmaya alışmışız. çadırda boş oturmak çok kötü. Hiç zaman geçmiyor.
 
 
Burada Türk yetkililer, bizler için spor alanları yaptılar. Sağ olsunlar. Ancak, ülkemizdeki acı olaylar yaşanırken burada vakit geçirmek zor oluyor. Suriye’de neler olup bittiğini takip edebilmek için bir dizüstü bilgisayar aldım. çadır kentte internete bağlanarak ülkemdeki olayları yakından takip etme şansı buluyorum. Tek istediğimiz bir an önce olayların bitmesi ve yeniden evlerimize dönmek” dedi.
 
 
çadır Dükkan Hizmet Veriyor
 
Cisreş şuğur’da bir haber ajansında çalıştığını belirten Hüseyin ıcazi ise çadır kentte vakit geçirip biraz olsun teselli olabilmek için bir dükkan açtığını belirtti.
 
çocuklar için çikolatadan şekere, cipsten meşrubata kadar birçok ürünün yanı sıra kadınlar için parfüm gibi malzemelerin de yer aldığı çadır dükkanında, Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını ifade eden ıcazi, şöyle devam etti:
 
 
“Türk yetkililer bizlere ihtiyacımız olan her şeyi veriyor. Ancak tek sıkıntımız, boş oturmak ve vaktin geçmemesi. ülkemizdeki olaylarla ilgili de elimizden bir şey gelmiyor. Vakit geçirmek için de yetkililerin desteğiyle bir çadırı dükkana dönüştürdüm. Biraz dükkan, biraz ev görünümündeki çadırımda Suriyeli çocuklar ve kadınlar için ürünler var. çocuklar, çikolata, şeker gibi ürünleri çok sever. Onları mutlu edebilmek için burayı açtım. Satışlar çok iyi değil.
 
 
çünkü zaten ihtiyaçlarımız çok iyi şekilde karşılanıyor. Dükkanımda çok satış yapamasam da sadece teselli olmak bana yetiyor.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir