İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halep’ten gelen elektrik…

Elektrik, Antakya’ya ilk defa, Osmanlılar Dönemi’nde, Halep’e getirilmek üzere çalışmalar yapıldığında gündeme getirilmişti. Elektrik üretme tesisi Halep’e kurulacak, üretilen elektriğin bir hattından da Antakya’ya verilmesi planlandı. 1. Dünya Savaşı sırasında yapılan bu çalışmalar, savaş nedeniyle durduruldu.
 
Halep vilayeti, 1915’ten sonra Osmanlı topraklarının dışında kalınca proje tamamen durduruldu. Bu kez çalışmalara Antakya içerisinde başlandı. 1921 yılında Antakya’da elektrik şirketi kuruldu. 1922 yılında bu şirket de faaliyetlerini durdurdu. Elektrik elde etmek için 1925-26 yılında denemelere yeniden başlandı. Bunun için Asi Nehri’nden ve Defne şelalelerinden yararlanmak istendi. Elektrik üretimine Mösyö Obuver isimli bir yabancı talip oldu. çalışmalara ilk olarak Asi Nehri’nden başlandı, başarılı olunmayınca da şirket iflas etti. Bundan sonra Antakya Belediyesi, Halep’te bulunan bir Fransız şirketi ile anlaştı. Bu şirketle yapılan anlaşma sonucu Harbiye şelalelerinden sağlanacak olan elektrik üretimi de başarısızlıkla sonuçlandı.
 
1930 yılında Antakya Belediyesi bir elektrik fabrikası kurmaya karar verdi ve Armutlu Köprüsü’nün karşısına bir jeneratör yerleştirildi. Bu arada şehrin caddelerine ekilen elektrik direkleri de tamamlanmıştı. Aydınlatma fenerleri sokaklardan kaldırıldı. 1931 yılının nisan ayında tamamlanan elektrik döşemeleri sayesinde elektrik ilk olarak hükümet konağına verildi. şehir tamamen 1931 yılında elektriğe kavuşmuş oldu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir