İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İçişleri Bakanı: Yargı ölümleri kesinleştirmedi

HDP’li Ayla Akat Ata, 17 Eylül 2013 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, 9 Eylül 2013’de Hatay’da meydana gelen toplumsal olaylar sırasında Ahmet Atakan isimli yurttaşın başına gelen gaz fişeği ile öldürüldüğü gerekçesiyle yurdun çeşitli yerlerinde protesto gösterileri yapıldığını hatırlattı. Demokratik bir hak olan protesto gösterileri düzenleyen halkın,güvenlik güçlerinin kamu düzeni adı altında keyfi uygulamaları ile karşı karşıya kaldığını belirten Ata, “Bu gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratan biber gazı, tazyikli su gibi müdahale yöntemlerini de seçtiği basına yansımıştır” ifadesini kullandı. Bakanlıktan “2002-2013 yılları arasında güvenlik güçlerinin toplumsal olaylara müdahalesi sonucunda yaşamını yitiren ve yaralanan kişi sayısını” soran Ata, ayrıca aynı dönemde keyfi muamele ile sivil insanlara yönelik hak ihlaline neden olan polis sayısının bildirilmesini istedi. Atakan’ın polisler tarafından öldürüldüğü iddiasından sonra yurdun çeşitli illerinde gerçekleşen olaylarda gözaltına alınan kişi sayısını da soran Ata, “Güvenlik güçlerinin protestoların gerçekleştiği herhangi bir ilde, bu protestoyu bahane gösterip keyfi bir müdahale ile istediği yurttaşları gözaltına alıp şiddet uygulayabilmesinin gerekçesi veya dayanağı var mıdır? Eğer varsa bu gerekçe veya dayanak nedir? Eğer herhangi bir gerekçe veya dayanak yoksa, bu tür uygulamaları gerçekleştiren görevlilere yönelik Bakanlığınızca herhangi yaptırım olacak mıdır? Bu konuda güvenlik güçlerinin keyfi tutumunu önleyecek herhangi bir planlamanız bulunmakta mıdır?” dedi. 

‘YARGI KARARIYLA KESİNLEŞMEDİ’
Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre, Ata’nın soru önergesine yanıt 8 ay sonra İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan geldi. Ata’nın sorduğu sayısal bilgilerle ilgili hiçbir açıklama yapmayan Ala 3 cümlelik yanıtında şöyle dedi: 
“Toplumsal olaylar sırasında, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yargı kararıyla kesinleşen bir ölüm olayı bulunmamaktadır. Önergeye konu edilen tarihlerde Hatay ilinde yapılan gösterilerle ilgili gözaltına alınan şahıs olmamıştır. Ayrıca ilgili mevzuat, emir ve talimatlara aykırı hareket eden personel hakkında derhal adli ve idari işlem başlatılmaktadır.” 

GEZİ VE DİĞERLERİ
Gezi olayları nedeniyle doğrudan polis ve jandarmanın müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz ve Medeni Yıldırım ile ilgili yargısal süreçler ise devam ediyor. CHP Genel BaşkanYardımcısı Sezgin Tanrıkulu, geçtiğimiz günlerde 2002 yılından bu yana 184 çocuğun çıkan olaylarda yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Radikal.com.tr

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir