İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ıshalli Hastalıkların Kontrolü

Hatay ıl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre “yaz aylarında ishal ve benzeri sıvı kayıplarının yol açabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve olası vakalarda doğru tedavi uygulamalarını gündemde tutmak, halkı konuya duyarlı hale getirmek üzere, Temmuz ayının ilk haftasının “ıshalli Hastalıkları önleme ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası” olarak belirlendiği” bildirildi.
 
 
 
Haber Merkezi 
 
 
 
ıshalli hastalıkların önlenmesi, ishalde erken tanı ve tedavinin önemi, ağızdan sıvı tedavisinin uygulanması, temiz su kullanımı, hijyen kuralları, ishalli bebek ve çocuklara yaklaşımın, tüm anne babalar ve diğer aile bireyleri tarafından çok iyi bilinmesi gerektiği bildirilen açıklamada, ishalin önlenmesine ilişkin temel mesajlar da sıralandı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi.
 
 
 
Bilindiği üzere, ülkemizdeki bebek ve çocuk ölümleri nedenleri arasında önemli bir yer tutan ishale bağlı ölümleri azaltmak amacı ile Bakanlığımız 1986 yılından beri ülke genelinde ıshalli Hastalıkların Kontrolü Programını yürütmekte ve Temmuz ayının ilk haftasını “ıshalli Hastalıkları önleme ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası”olarak kutlamaktadır.
 
 
 
ıshalli hastalıklar, gelişmekte olan ülkelerde, çocukluk döneminde görülen ölümlerin ve hastalıkların başlıca nedenlerinden biridir. Bu ölümlere su kaybı, dizanteri ve inatçı ishaller neden olmaktadır. ıshal 1 gün içinde (24 saatte) 3 ya da daha fazla sayıda sulu ya da yumuşak dışkı olarak tanımlanır. ıshalin başlıca 2 tehlikesi, ölüm ve beslenme bozukluğudur.
 
 
 
 ıshalden olan ölümlerin en sık rastlanan nedeni; vücuttan büyük miktarda su ve tuz kaybı olmasıdır. Diğer bir ölüm nedeni ise dizanteridir. Vücut, normal olarak ihtiyacı olan su ve tuzları yiyecek – içeceklerden sağlar, dışkı, idrar, ter ve nefes yoluyla ise su ve tuz kaybeder.
 
 
 
 Kişi ne kadar çok ishalli dışkı çıkarırsa, o kadar fazla su ve tuz kaybına uğrar. Ayrıca sık sık ishalle birlikte görülen kusma yoluyla da su ve tuz kaybı meydana gelebilir.
 
 
 
 Bu kayıp bebek ve küçük çocuklarda sıcak, kuru iklimlerde ve ateşle birlikte daha da artar.
ıshal Tedavisinde önemli Noktalar şunlardır:
 
 
 
1-Su kaybının önlenmesi: Burada can alıcı nokta, ishal başlar başlamaz, her zamankinden daha fazla sıvı vermektir. Bu sıvılar ağızdan tuz eriyikleri, çorba, pirinç suyu, ayran, sade su vs. olabilir. Bunlarda tuz yoksa çocuğa tuzlu gıdalar da verilmeye çalışılır.
 
 
 
2-Susuzluğun Tedavisi: Böyle bir çocuk en yakın sağlık kuruluşuna getirilmeli ve burada Ağızdan Tuz Eriyiği sıvısına başlanmalıdır.
 
 
 
3-Beslenmenin Devamı: Anne sütü alan bebekler sık sık emzirilmeli, diğer çocuklara da sık sık kolay sindirilebilir yiyecekler verilmelidir.
 
 
 
 ıshal durduktan sonra, 2 hafta boyunca her gün fazladan bir öğün yemek verilmesi, hastalık sırasında uğradığı kilo kaybını telafi etmesine yardımcı olur.
 
 
 
Aşağıdaki durumlarda ise doktora başvurulması gerekir:
-çok sayıda sulu dışkı,
-Tekrarlayan kusma,
-Yetersiz yeme ve içme,
-Ateş,
-Dışkıda kan görülmesi.
ıshali şu Yollarla önleyebilirsiniz:
-Bebekleri ılk 4-6 ay sadece anne sütüyle beslemek ve en az 2 yıl emzirmeye devam etmek
– Ek gıdalara bebek 4-6 aylık olunca başlamak.
– Taze hazırlanmış yiyecek ve temiz içme suyu kullanmak
– Süt ve diğer sıvıları, biberon yerine BARDAK ve KAşIKLA vermek
– Bütün aile fertlerinin tuvaletten çıktıktan sonra ve yemek yapmaya ya da yemeğe başlamadan önce ellerini yıkaması. 
 
 
 
ıshalden kaynaklanan su kaybı, hastalığın sebepleri ne olursa olsun bütün yaş gruplarında Ağızdan Sıvı Tedavisi (AST) gibi basit bir yöntemle güvenli ve etkili bir biçimde tedavi edilebilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir