İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ışsizliğe odaklanmalıyız…

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetim kurulu üyesi ve Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, ekonomideki geçici canlılık belirtilerinin ve enflasyonun yerine, işsizlik sorununa odaklanılması gerektiğini bildirdi.
 
Kuseyri, yazılı açıklamasında, sekizinci aya girdikleri bu günlerde ilk üç ayın büyüme hızının açıklanmasının ekonomide beklentileri bozacak bir etki yarattığını ileri sürdü. Ekonominin yüzde 12-14 aralığında küçülmesinin beklendiğini ve sürpriz olmayan bu verinin piyasaları etkilemediğini ifade eden Kuseyri, şöyle devam etti:
 
“Ama ne yazık ki, kamuoyunda beklentilerini olumsuz etkilemiştir. Sürpriz olan ekonominin genel küçülme oranından çok ticaret sektöründe sanayiden de fazla yüzde 25,4 daralması olmuştur. 2008 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan belirsizlik, likidite darlığı, kredilerin daralması, ödeme sisteminin kilitlenmesi yılın ilk aylarında devam etmiştir, böylece tüketim harcamalarının yüzde 9,2 özel sektör yatırım harcamalarının yüzde 35,8 daralmış olduğunu görüyoruz. Ekonomideki geçici canlılık belirtileri ve enflasyon yerine, işsizlik sorununa odaklanılması gerekir.”
 
Kuseyri, beklentilerin yönetilememesinin, ekonomik programın halen revize edilmemiş olmasının, faiz indirimlerinin ve vergi indirimi gibi önlemlerin gecikmesi gibi nedenleri tekrar dile getirmenin artık faydasının olmadığına dikkati çekti. GERçEK BıR BüYüME OLMAYACAK Artık yılın ikinci yarısını kurtarmak ve hasarı azaltmaya gayret etmenin gerektiğini savunan Kuseyri, şunları kaydetti: “Ekonominin yılın son çeyreğinde pozitif büyümeye geçmesi gerekiyor ki, yıllık küçülme oranı yüzde 6-7 oranlarında kalabilsin.
 
önümüzdeki yıl yüzde 2’ler düzeyindeki bir büyüme gerçek bir büyüme olmayacak ve işsizliğin azalmasında katkıda bulunmayacak. Son aylarda vergi indirimi ile gelen canlanmaya, dünya borsaları ile birlikte ıMKB’nin de yükselmesine, işsizlik oranının yüzde 15,8’e gerilemesine aldanmamak gerekir. ıç tüketim ve yatırım desteklenmediği, belirsizlikler azaltılmadığı taktirde bu iyileşmeler geçici kalabilir. Türkiye’nin ekonomideki küçülme ve işsizlikle rekorlar kırması konusunda ekonomi yönetimi de kendisini sorgulamalıdır. Ekonomide kalıcı bir iyileşme olmadıkça sonbahardan itibaren işsizlik oranları yeniden artmaya devam edecektir.”
 
CANLANMA BELıRTıLERı HENüZ REEL EKONOMıYE VE ıSTıHDAMA YANSIMADI
 
Kuseyri, iç pazarın genişlemesine ve istihdamı artırmaya yönelik önlemlerin devam etmesi gerektiğini belirterek, açıklamasına şöyle devam etti: “Küresel ekonomide ve Türkiye ekonomisinde canlanma belirtileri henüz reel ekonomiye ve istihdama yansımamıştır. Ekonomideki geçici canlılık belirtileri ve enflasyon yerine, en önemli sorun olan işsizlik sorununa odaklanmalıdır.
 
ılimiz Hatay’da bu ay itibariyle toplam 25 bin 664 kayıtlı işsiz bulunmaktadır. Bu rakamlar sadece kayıtlı işsizler olduğu göz önünde tutulduğunda kayıtsız işsiz ile birlikte işsiz sayısı 50 bine dayanacağı tahmin edilmektedir. Ekonomik krizin etkisiyle işsizlik oranlarının hangi boyutlara kadar geleceği tahmin etmek hiç de zor değildir.
 
Bu nedenle büyüme modelimizi ve sanayi stratejimizi sorgulamalıyız.” Son olarak TOBB’un krize karşı başlattığı, “Kriz varsa çare de var” kampanyasını hatırlatan Kuseyri, “Oturduğumuz yerde sürekli olarak kriz kelimesini tekrarlamanın bir anlamı yoktur. Son günlerde ekonomi tünelinde ışık görülüp görülmediği tartışılıyor. TOBB’un kampanyası böyle bir gayreti ortaya çıkarmayı hedeflemiştir.
 
Bu kampanyaya birçok firma destek vermiştir. Bu desteklerin yaygınlaşması gerekmektedir. Ayrıca ekonomi yönetiminin de inşaat, turizm gibi sektörlere de destek vermesi, tarım desteklerini etkinleştirmesi, düşük gelir gruplarına dönük iyileştirmeler yapması gerekmektedir” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir