İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mültecilerin cenneti haline geldik

ısrail’in Filistin saldırıları sonrasında Türkiye’ye giriş yapan Filistinli mülteci sayısında patlama yaşandı.
Hatay ili Arap coğrafyasına sınır olması münasebetiyle mülteci akınından en çok etkilenen iller arasında bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Uzman Avukatı Hatice Can, gayri yasal yollardan Hatay’a giriş yapan Filistinli mültecilerin sayısında adeta bir patlama yaşandığını belirtti.
Haftada ortalama olarak 150 mültecinin sınırlardan giriş yaptığını açıklayan Can, giriş yapan mültecilerin fiziki koşulları uygun olmayan misafirhanelerde ağırlandığını öne sürerek, hemen hepsinin çok ciddi anlamda sağlık, beslenme ve barınma gibi ciddi sorunları bulunduğunu dile getirdi. Resmi beyanatlar ışığında dile getirdiği haftada 150 mülteci rakamının gerçeği yansıtmadığını da dile getiren Hatice Can, gerçek rakamların bunun 10 katı kadar olabileceğini savundu.
AFRıKALI MüLTECıLER FıLıSTıNLıLER KADAR çOK
Konuşmasını detaylandırarak sürdüren BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Uzman Avukatı Hatice Can, Hatay iline yasa dışı yollardan giren mültecilerin sadece Filistinlilerden ibaret olmadığını ve başta Sudan olmak üzere Uganda, Nijer, Nijerya, Somali gibi Afrika ülkeleri ve Pakistan, Afganistan, Irak gibi ülkelerden de mülteci akını yaşandığını söyledi.
Bu sorunun çözümü için Hatay ilinde dernekleşme yoluna gitme kararında olduklarını anlatan Can, “Bu insanların hepsinin başta barınma olmak üzere, beslenme ve sağlık sorunları var. Hatay’da mültecilere yönelik özellikle bir yer olmadığı için Misafirhane denilen fiziki koşulları oldukça yetersiz, küçük yerlerde üst üste istiflenerek barınabiliyorlar. Daha önce bu insanlar beni telefonla arayarak bilgi verip yardım isteyebiliyorlardı. Ancak bu hakları ellerinden alındığı için artık telefon edemiyorlar. Bizim onları telefonla arama şansımız oluyordu, son zamanlarda bu da kaldırıldı. Cep telefonlarının da toplandığını sanıyoruz. çünkü son dönemlerde cep telefonuyla da bana ulaşmıyorlar” dedi.
DERNEKLEşME GıRışıMı
Mültecilerin bu sorunlarına çare bulmak üzere dernekleşme yolunda ki ilk toplantı ise yapıldı. Toplantıya Hatay’da mevcut önemli kurumlar katılım gösterdi. Toplantıya, Hatay Tabipler Odası, Tabipler Birliği, çevre Koruma Derneği, Hatay Barosu, Yazarlar Sendikası, ınsan Hakları Derneği temsilci düzeyinde katıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir