İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nalcabasmaz Zeytindostu Üyeliği

Türkiye çapında örgütlenmiş, zeytin ve zeytinyağı konusunda en büyük sivil toplum örgütü olma özelliğini koruyan Zeytin Dostu Derneği, Hatay’lı bir yönetim kurulu üyesine sahip oldu.
Hatay’ın tanınmış iş adamlarından Yahya Kemal Nalçabasmaz, yıllardır üreticiliğini de yaptığı Zeytin ve Zeytinyağı’nın kalitesinin dünya standartlarına yükseltilmesi ve sektörün uluslararası rekabet edebilirliği için kurulan bu dernekte bölgemizin temsilcisi olarak görev almaktan onur duyduğunu ifade etti. 
Zeytindostu derneğinin yönetim kurulu üyesi olan Nalçabasmaz yaptığı yazılı açıklamada, dernek hakkında şu bilgilere yer verdi; “Zeytin ve Zeytinyağı konusunda kurulmuş en büyük sivil toplum örgütü olan Zeytindostu Derneği ülkemiz zeytinciliğinin ulusal ve uluslararası düzeyde yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunun bilinci ile Zeytin üreticilerini, işletmecilerini, sanayicilerini, ihracatçılarını ve tüketicilerini yani sektörün tüm oyuncularını ortak paydada buluşturan bir sivil inisiyatif durumundadır.
Zeytindostu Derneği’nin hedefinde ise ağaçtan-hasada, işletmeden-depolamaya, paketlemeden-sofraya her aşamada  kalitenin arttırılması için eğitimler, yarışmalar ve bilgi paylaşımının yanı sıra sektör sorunlarının takibi  ve ortak çözüm yolu bulunabilmesi noktasında bugüne kadar ülkemizin her köşesinde ortak akıl toplantıları düzenleyerek güç birliği sergilenmesidir. Bu anlamda Hatay’ın stratejik tarım ürünü ve önemli gelir kaynağı olan Zeytinin, Hatay’lı üreticiler tarafından daha iyi noktalara taşınabileceğine olan inancımızla yönetim kurulu üyeliğine adım attığımız derneğimizde, önceliğimiz Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Hatay’da da üreticilerin sıkıntılarını dinlemek ve işbirliği içerisinde çözüm yollarını bulmaktır. Toplantılardan elde ettiğimiz verilere göre; Türkiye zeytinciliğinin kalite artışı ve rekabetçilik yönünden  öncelikli  olarak hasat aşamasının elde edilen zeytinyağının parametrelerini değiştirebilir olması dolayısıyla çözümlenmesi gereken sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hasat işçiliği üretici için neredeyse ortaklık anlamına gelmektedir. Rekabet koşullarının dünya ile paralel hale gelmesi gerekmektedir. Bugün işçi kullanılarak yapılan hasat maliyeti 1kg için 325 kuruş iken, makineli hasatta 85 kuruş gibi bir rakama düşmektedir. Bu nedenle mekanizasyona geçilmesi için üreticilerimizin tarımsal hibelerden yararlanabilmeleri gerekmektedir. Ağaçların doğru şekilde budamasının yapılıp, makineli hasada hazırlanmalıdır. Bu anlamda derneğimiz sektörüntüm paydaşlarıyla  “Ortak Akıl Sempozyumları” na devam ederek çözümlere veriml ve hızlıi şekilde ulaşabilirliği sağlamayı sürdürecektir.”
Geçtiğimiz aylarda Altınözü Kaymakamı Sayın Ali Aslantaş’ın katkıları ile Zeytindostu Derneği’nin  gerçekleştirmiş olduğu  1. Altınözü Zeytin ve Hasat Şenliği ile 14. Ortak Akıl Toplantısı’na değinen Nalçabasmaz, Altınözü’nde gerçekleştirilen bu etkinliğin üreticilerle daha yakından iletişim halinde olabilmek amacıyla yapıldığının altını çizdi. Bu şenlik ve ortak akıl toplantısı  Zeytin üreticilerine çıkarılan yol haritası sayesinde, Hatay’lı üreticinin çıtayı yükselttiğini ve Altınözü’nün Hatay Valiliği’nin tarımsal stratejik plan hedefinde Türkiye’nin bir numaralı zeytincilik bölgesi olma yolunda ilerlediğini önemle vurguladı.
Zeytin Dostu Derneği olarak Türk zeytinciliğinin uluslar arası rekabet edebilirliği için ortak hedefi, 70 Kuruş olan zeytinyağının kilogramına verilen devlet desteklemesinin 1 TL ‘ye, halen desteklenme yapılmayan sofralık zeytinde ise kilogram başına 25 Kuruş olarak tarımsal destekleme verilmesini birinci hedef olarak belirledik.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir