İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oruç Zayıflamak ıçin Alternatif Değildir

“Halk arasında oruç bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirilir, fakat bu yanlış bir düşüncedir. Gün boyu aç kalarak tek yapılan şey metabolizmayı yavaşlatmaktır ve bu tam tersi zayıflamayı zorlaştırır. 
 
 
 
ışte bu nedenle amaç Ramazan boyunca da yemek yenen saatlerde öğün sıklığını arttırmaktır”
 
 
 
Haber Merkezi
 
 
 
Hatay valiliği resmi sitesinden alınan “Ramazan’da Beslenme” başlıklı yazıda, site ziyaretçilerine; Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğinden, yapılan yanlışlara kadar birçok faydalı bilgi sunuluyor. 
 
 
 
Amaç, Yeterli ve Dengeli Beslenme Olmalı
 
 
 
Onbir ayın sultanı diye nitelendirilen Ramazan ayına giderek yaklaşmaktayız.
 
 
 
 Bilindiği üzere Ramazan ayının gelmesiyle birlikte toplumumuzun beslenme şeklinde de büyük bir değişiklik yaşanır. 
 
 
 
Günün büyük bölümünde yemek yenmemesi sebebiyle sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. 
 
 
 
Gece sabaha karşı yenen sahur yemeği ve tüm gün aç kalındıktan sonra yenen iftar yemeği büyük bir özenle zengin hazırlanır. 
 
 
 
Beslenme alışkanlığındaki bu değişime bağlı olarak eğer dikkat edilmezse sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. 
 
 
 
Aslında bu dönemde de amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır.
 
 
 
öğün Sayısı En Az üç Olmalı
 
 
 
Yeterli ve dengeli beslenmede amaç; öğün sayısının en az üç olması ve her öğünde her besin grubundan tüketilmeye çalışılmasıdır. 
 
 
 
Bunlara uyulmadığı takdirde sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklar ortaya çıkabilir, hasta ve yaşlı kişilerde daha ağır sorunlar oluşabilir. 
 
 
 
öğün sayısının az olması ise gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, kan şekerinin düşmesi, uyku hali gibi durumlara yol açmaktadır. Bu nedenle özellikle şeker hastalığı, tansiyon ve kalp sorunu olan kişilerin doktorlarına danışmalarında fayda vardır.
 
 
 
Sahur Yapılması Gerekli
 
 
 
Normal günlük hayatımızda nasıl azar azar ve sık sık beslenmemiz gerekiyorsa Ramazanda da mümkün olduğu kadar az yiyerek öğün sayısını arttırmaya çalışmalıyız. Akşam iftarda yemeğe çok yüklenmeden bir çorba ve biraz ekmekle oruç açılıp, biraz zaman geçtikten sonra biraz sebze yemeği ve diğer yiyeceklerden az miktarda tüketilebilir. 
 
 
 
Gün boyu aç kalınacağı ve ihtiyaç duyulan besin öğelerinin karşılanması gerektiği düşünülürse sahur yapılmasının gerekliliği ortaya çıkar.
 
 
 
Gece Metabolizma Hızı Düşüyor, Bu Yüzden…
 
 
 
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır.
 
 
 
Gece metabolizma hızı düştüğü için, yenilen ağır yemeklerin yağa dönüşme şansı yüksektir. Bu nedenle sahurda uyanılarak protein içeren yumurta, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek veya bir yemek kaşığı kuru üzüm veya 3-4 adet kuru kayısı ve iki adet ceviz gibi kuru yemişler eklemeli ve su içilerek sıvı alımına dikkat edilmelidir.
 
 
 
 Yiyecek olarak da çorba tarzı, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusudur.
 
 
 
ıftara Basit Yiyeceklerle Başlayın
 
 
 
ıftar bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. ıftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlayarak, normal yemeğe ise daha sonra geçilmesi daha uygundur.
 
 
 
 Başlangıç için doygunluk hissi veren çorba en uygun yiyecektir.
 
 
 
Yavaş Yavaş ve Az Miktarda Yenmeli
 
 
 
Oruç boyunca mide çok boş kalmakta ve genelde insanlar bir anda çok şey yedikleri için mide ve kalp sorunları ortaya çıkmaktadır. 
 
 
 
Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmelidir. ıftar ile sahur arasında da mutlaka dengeli olmak kaydı ile öğün eklenmelidir. Ramazan’da oruç tutarken beslenmeye daha çok özen gösterilmeli, yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yenilen yemekler ağır olmamalı az yağlı, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş yiyecekler seçilmeli, az ve sık yemeye özen gösterilmelidir.
 
 
 
Zayıflamak ıçin Oruç Tutmak Yanlış
 
 
Halk arasında oruç bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirilir, fakat bu yanlış bir düşüncedir. Gün boyu aç kalarak tek yapılan şey metabolizmayı yavaşlatmaktır ve bu tam tersi zayıflamayı zorlaştırır.
 
 
 
 ışte bu nedenle amaç Ramazan boyunca da yemek yenen saatlerde öğün sıklığını arttırmaktır. Buna ek olarak gün boyunca vücut susuz kaldığı için bol bol su içilmeli, mümkün olduğu kadar ağır yemekler ve kızartmalardan uzak durulmalıdır.
 
 
 
Sütlü ve Meyveli Tatlılar Tercih Edilmeli
 
 
 
Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartma işlemine uğramış bir tatlı olmamasına dikkat edilmeli, sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
 
 
 
 Ramazanın simgesi haline gelen güllaç miktarına dikkat etmek koşuluyla buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir