İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özlem Bitiyor…

Yıllardır özlemi çekilen ve yavaş yavaş hayata geçirilmek istenen Reyhanlı Barajı’nda çalışmalar başladı. Dün barajın yapılacağı bölgede bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.
 
Toplantıya Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Hatay AKP Milletvekili Fevzi şanverdi, Reyhanlı Kaymakamı Kemal ınan, DSı Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüzbey, TOB yönetim kurulu üyesi ATB Başkanı M. Ali Kuseyri, ATSO Başkanı Hikmet çinçin, Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, MKü Rektörü Prof. Dr. şerafettin Canda, bazı daire müdürleri ve ova çiftçileri katıldılar.
 
Açılış konuşmasını yapan Vali Lekesiz, Amik Gölü’nün 70’li yıllarda kurutulmasıyla suyun öneminin büyük bir rol oynadığını belirterek, ” Hem göl kurumuş hem de ova çiftçisi çok mağdur olmaya başlamıştır.” dedi.
 
Amik Gölü’nün var olduğu zamanlarda 5 -10 metreden yeraltı sularının çıktığını bugün gelinen noktada 400-450 metreden yeraltı suyunun çıkmaya başladığını, bunun da tarım ürünlerinin maliyetini arttırdığına dikkat çekerek, “ Tarım ürünlerinin önemli girdilerinden olan su, maliyeti arttırmakla beraber buranın çiftçisinin başka yerlerle rekabet etme şansını azaltmakta ve geçimini sağlamada zorlamaktadır.” dedi.
 
Reyhanlı Barajı’nın ova çiftçisinin 50 yıllık bir rüyası olduğunu söyleyen Vali Lekesiz, “Ovada 1 Milyon 200 bin dekar tarım arazisi var. Bunun 600 bin dekarı yapılacak olan Reyhanlı Barajı ile doğrudan sulanacak, geri kalanlarının bir kısmı Tahtaköprü Barajı’nın devreye girmesiyle, bir kısmı da zamanla yeraltı sularının yükselmesiyle beraber eskiden olduğu gibi 5- 10 metreden suların çıkması dolaysıyla kayda değer bir enerji maliyeti olmaksızın yararlanılacaktır. Bugün burada paylaştığımız Reyhanlı Barajı’nın inşaatının başlaması ile bölge çiftçisi açısından büyük bir bayram gibi, Mecnun’un Leyla’sına kavuşması gibi sevinç yaşanmaktadır.” dedi.
 
Bu hizmetin gelmesinde yaklaşık 50 yıllık bir çaba, bir çalışma olduğunu vurgulayan Vali Lekesiz, Reyhanlı Barajı’nın hayata geçmesi ve bu hizmetin gelmesiyle yaklaşık 150 Milyon  liralık net gelir artışı olacağı gibi, 11 bin kişiye ilave istihdam sağlanacağını söyleyerek, “Projenin maliyeti 1 Milyar 160 Milyon 902 bin TL’dir. Yer teslimi yapıldı ve çalışmalar ayın 20’sinde başladı.” dedi.
 
şANVERDı: AMıK OVASI TARıHı GüNLERıNDEN BıRıNı YAşIYOR
AKP Hatay Milletvekili Fevzi şanverdi, yaptığı konuşmada Amik Ovası’nın tarihi günlerden birini yaşadığını ve yarım asırdır hayalini kurduğu bir rüyanın gerçeğe dönüştüğü bir gün yaşandığını söyleyerek, “Türkiye’nin en verimli ovası olan Amik Ovası bu güne kadar almadığı hizmetleri alacağı günün başlangıcıdır. Bunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu suyun değerini ova çiftçisinden başkası bilemez.” dedi.
 
BöLGE MüDüRü NUMAN DOğAN GüNDüZBEY: AMAç 3 YILDA BıTıRMEK
Törene katılan bölge Müdürü Numan Doğan Gündüzbey, müttehit firma ile sözleşme imzalayarak yer teslimi yapıldığını ve bu barajın bir su depolama barajı olduğunu söyleyerek, “Baraj 9 bin 271 metre uzunluğunda, gövde yüksekliği temelden itibaren 30 metre gövdesinin tipi toprak dolgu olacak. Bununla birlikte 25 Km. yol inşaatı var baraja malzeme taşımak için”
 
Maliyetin 180 Milyar TL olduğunu, ancak bunu 112 Milyara ihale ettiklerini, yapım süresinin 1800 gün olarak geçmesine rağmen 20 milyar ödenek yapıldığını ve bunu 3 yılda tamamlamak istediklerini, barajın bitmesiyle ovanın hayat bulacağını söyleyerek,
“Barajın kaynağı 3 dereden olacak. Bunlardan birisi Karasu, diğeri Afrin çayı’ndan cazibe suyla dolacak Asi nehrinden ise pompalanarak doldurulacak.” dedi.
REKTöR CANDA: BEN BU OVANIN BEREKETıNı BıLıRıM
 
 MüK Rektörü şerafettin Canda, bir Hataylı, bir Reyhanlılı olarak Amik Ovası’nı karış karış bildiğini söyleyerek, burada tarımın yanında daha önceki yıllarda her türlü canlı hayvanın yaşadığını ancak gölün kurutulmasıyla birlikte bu değerlerin birer birer kaybolduğunu belirterek, “Reyhanlı Barajı’nın hayata geçirilmesiyle ova ve ova çiftçisi hayat bulacaktır. MKü olarak TıGEM’in yanında arazilerimiz var, burada biz de ziraatla uğraşıyoruz.” dedi.
 
KUSEYRı: BARAJIN HAYATA GEçMESıYLE OVA çıFTçıSı KAN AğLAMAKTAN KURTULACAK
TOB Yönetim kurulu üyesi ve ATB Başkanı M. Ali Kuseyri yaptığı konuşmada, su olmayınca ovada çiftçilerin yeterli oranda sulama yapamadıklarını ve ikinci ürün ekemediklerini belirterek, “Su olmayınca çiftçi pamuk ve buğday ekimi dahi yapamaz hale geldi ve nerdeyse bu ürünlerden vazgeçme durumuna geldi. şimdi ova ve ova çiftçisi kan ağlıyor. Reyhanlı Barajı’nın yapılmasıyla ova kuraklıktan kurtulacak ve çiftçi rahat bir nefes almış olacaktır.” dedi.
 
çıNçıN: SAVAşMADAN TOPRAKLARIMIZI KAYBEDıYORUZ
ATSO Başkanı Hikmet çinçin de yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın  Hatay ziyaretinde bir sunum yaptıklarını söyleyerek, “Amik Ovası’nda tarımla uğraşan çiftçiler olarak bu topraklarımızı savaşmadan kaybediyoruz. Bu da yeterli su olmadığından dolayısıyla çoraklaşmadan kaynaklanmaktadır.” dedi.
 
CıVELEK: 5 BıN YILDIR OVADA ZIRAAT YAPILMAKTA
 Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek te yaptığı konuşmada Amik Ovası’nda 5 bin yıldır ziraat yapıldığını, ancak bu su olmadığı için bu verimli toprakları kullanan çalışkan çiftçilerin 40 yıldır bu Reyhanlı Barajı’nın hayata geçirilmesi hayali ile yaşadıklarını söyleyerek, “Reyhanlı Barajı’nın ve Dostluk Barajı’nın hayata girmesiyle Amik Ovası eski günlerine kavuşacaktır” dedi.
Törenden sonra barajın yapılacağı alan katılımcılara gösterildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir