İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sadece Aşı Yeterli mi?…

CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ ın yazılı olarak cevaplaması kaydı ile soru önergesi verdi.
Milletvekili Durgun, Domuz Gribi nedeniyle, insanlar arasında büyük bir panik yaşandığını dile getirerek, Bakan Akdağ’ a şu soruları yöneltti; “ülkemizde Sağlık Bakanlığı, Domuz Gribi ile ilgili bazı önlemler almıştır. Bu önlemlerin başında yabancı ilaç şirketlerinin ürettiği domuz gribi aşısından milyonlarca adet sipariş etmek olmuştur. Fakat kamuoyunda domuz gribi salgını ve aşısı ile ilgili birçok söylenti dolaşmaktadır.
Bakanlığınız domuz gribi aşısını; hangi ilaç firmasından sağlamış ve kaç adet sipariş etmiştir? Alınan domuz gribi aşısının ülkemize maliyeti ne kadardır? Alınan domuz gribi aşılarının hastalıktan koruma oranının % 60 olduğu doğru mudur?
Domuz gribi aşısının alındığı firmanın canlıların genetik yapıları üzerinde çalışmalar yaptığı doğru mudur? Bazı bilim adamları, domuz gribi salgınının bilinçli bir şekilde çıkarıldığı ve bu spekülasyonlar sonucu milyarlarca dolar kazanç sağlandığı hususunda yorumlar yapmaktadır. Bakanlığınız bu konunun doğruluğu ve yanlışlığı hususunda herhangi bir çalışma başlatmış mıdır? Bakanlığınız şimdiye kadar kaç tane domuz gribi vakası tespit etmiştir?
Bu vakalardan kaç tanesi ölümle sonuçlanmıştır? Bakanlığınız neden bundan önceki yıllarda sık sık ortaya çıkan ve insan hayatını tehdit eden, Kuş Gribi, Kırım Kongo, Sars gibi virüs salgınlarında neden Domuz Gribi gibi ilgi göstermemiştir? Bakanlığınız aşı alımı dışında, domuz gribi vakalarının yayılımının önlenmesi ve tedavisi ile ilgili ne gibi tedbirler almıştır? Bakanlığınız Domuz Gribi hastalığı ile mücadelenin sadece aşı yapılması ile olduğunu öne sürmektedir ve bu tezinin doğruluğunu ölen insanlar ile kanıtlıyor edası içerisindedir.
Hâlbuki bu tür kriz ortamlarında Hükümetler kıyamet tellallığı yapmak yerine, halkın tansiyonunu düşürme çabası içinde olması daha doğru bir davranış değil midir? Domuz Gribi salgını ile ilgili olarak Bakanlığınızın hazırlamış olduğu afişlerde vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı bilgi hattı olan 184 SABıM’ e yönlendirilmektedir. Salgınla ilgili olarak vatandaşlarımızın yönlendirildiği bu sağlıksal bilgi hattında bir tek doktorun bile çalışmadığı doğru mudur? SABıM’ de doktor olmayan personelin vatandaşlarımızı sağlık alanında ve domuz gribi hakkında bilgilendirmesi ne kadar doğru bir yaklaşımdır?
Domuz gribi tedavisinde kullanılan Tamiflu ve Relenza isimli ilaçların stoklarında çok büyük bir sıkıntı olduğu doğru mudur? Bakanlığınızın son olarak kamuoyuna duyurmuş olduğu Aralık ayında yoğun olarak yaşanacak olan Domuz Gribi salgınını yukarıda belirtilen eksiklerle ve sadece aşı kampanyası yaparak mı mücadele etmeyi düşünüyorsunuz?”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir