İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sanayi ışbirliğinde yeni boyut…

     Dünyada yaşanmakta olan ekonomik krizin etkilerine azaltmak için ülkeler bilim ve teknolojinin üretimdeki payını yükseltmek için uğraşıyorlar. ülkemizde de KOBı’lere AR-GE çalışmalarına destekler yeniden düzenlenerek üretimde bilginin payını arttırılmaya çalışılıyor.    
  

 AR-GE çalışmalarına verilen desteklerin yeniden düzenlenirken üniversite sanayi işbirliği öne çıkıyor. özel sektör şirketlerinin kaynak yetersizliği nedeniyle AR-GE çalışmalarına yeterli yatırım yapamıyorlar. Araştırmalar ağırlıklı olarak üniversiteler ve kamu araştırma kurumları tarafından yapılmaktadır. 
      

 Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Mustafa Kemal üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. şerefettin Canda yaptığı açıklamada üniversitelerin bilim üreten merkezler olduğunu, son yıllarda sanayici-üniversite işbirliğinin arttığını dikkat çekerek “Eskiden üretim deyince emek ve sermaye birlikteliği akla gelirdi. Son yıllarda bu üretim ilişkisine “bilgi”de katıldı. Bilgi gelişmiş sanayi ülkelerinde üretim girdisinin yüzde 60’na kadar yaklaştı. Bilgi olmadan yapılan üretimler artık ülkeler için artı değer üretmekten uzaktır. Gelişmiş üretim formülasyonu Araştırma-Teknoloji Geliştirme şeklindedir. Bir ülke bilgiyi üretip teknoloji dönüştürüyorsa rekabet edebiliyor.
       

Küreselleşme ile birlikte buna inovasyon (yenileme) eklemek gerekti. çünkü bilgi ve teknoloji hızlı üretildiği gibi hızlıda yayılmaktadır. üretimde bilgi üretmek ve yenilemek önceliklidir.     
  ülkemiz bilgi üretmede dünyada son sıralardadır. Dünyada üretilen bilginin on bin de birini, AB’de üretilen bilginin yüzde 1.4’ü üretebiliyoruz.      
 

Mustafa Kemal üniversitesi olarak bilgi üretimindeki yerimizi geliştirmeliyiz. Genç bilim insanı arkadaşlarımla yerel yatırımcılara Araştırma-Teknoloji Geliştirme-ınovasyon üçlüsü içinde bilgi aktarmaya, bilginin üretilmesine katkı yapmaya sürdürüyoruz. üniversite sanayi işbirliğine önem veriyoruz. Bu çalışmaların yerel katkısı yanında, ülkemiz yatırımcısına da önemli katkılar yapacağına inanıyorum. üniversitemizde yapılan tüm alt yapı çalışmaları üniversitemizin bilim üretir noktaya gelmesi yönündedir. Bilim üretime ve finansmana dönüştüğü ölçüde değer bulmaktadır.     
 

 üniversitemizin bilim üretim merkezi olması konusunda genç bilim insanı arkadaşlarıma güvenim tamdır.” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir