İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Savaş’ tan ızmirli öğrencilere destek…

Antakya Belediyesi, Dokuz Eylül üniversitesi Mimarlık Fakültesi şehir ve Bölge Planlama Bölümü son sınıf öğrencileri ve öğretim üyelerinden oluşan gruba 04 -12 Ekim 2009 tarihleri arasında ev sahipliği yaptı.
Dokuz Eylül üniversitesi Mimarlık Fakültesi şehir ve Bölge Planlama Bölümü son sınıfından 31 öğrenci ve 5 öğretim üyesinden oluşan grup Hatay ıli bazında bir makro plan oluşturmak istediklerini, bu plan çerçevesinde mevcut sorunları ve hataları belirleyip ileriye yönelik daha iyi planlamalar geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Antakya Belediyesi, çalışmaları için ekibe pek çok konuda (ulaşım, konaklama, bilgi edinme, yerinde inceleme vs.) kolaylık sağlayarak destek oldu. şehir ve Bölge Planlaması dâhilinde pek çok kurum ve kuruluşla görüşmeler sağlandı, grubun gerekli bilgileri edinebilmesi için seminerler düzenlendi.
 
 Düzenlenen toplantılardan biri de 09.10.2009 tarihinde Antakya Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşti. Mustafa Kemal üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Emine özdemir, Hatay ılinde tarımın önemi ve günümüzdeki konumuna ilişkin bilgiler verdiği toplantıda Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş konuşma yaptı, öğrencilerin sorularını içtenlikle yanıtladı, araştırmacı gruba Antakya ve Antakya’nın geleceğine yönelik projeler hakkında bilgi verdi. 
 
 Başkan Savaş yaptığı konuşmada dinleyicilere öncelikle kendini tanıttı, akademisyenlikten başkanlığa geçiş sürecinden bahsetti. Başkanlık işini, siyaset yapmadan, dürüstlük ve çalışkanlıkla sadece hizmet etme düşüncesiyle, bir bilim adamı olarak objektif bakışı kaybetmeden hassasiyetle yürüttüğünü belirten Doç. Dr. Lütfü Savaş ‘Bir problemin çözümünde asıl olan; izlenen çözüm yolunun bilimsel olmasıdır!’ dedi. Başkan Savaş konuşmasına Antakya tarihi hakkında bilgi vererek devam etti. Antakya’nın 8000 yıllık tarihinden, dünden bugüne ev sahipliği yaptığı 16 medeniyetten ve bu zengin kültür yapısının günümüzdeki varlığından söz etti. Antakya’daki hoşgörü ve medeniyet derecesini belirterek göreve geldiği günden bu yana, yoğun kültür birikimine sahip bu kenti daha da geliştirmek adına yapılan ve yapılacak olan çalışmalarından bahseden Doç. Dr. Lütfü Savaş; yapılacak önemli işlerden ilkinin tarihi dokuyu canlandırmak ve korumak olduğunu, bunu gerçekleştirmek üzere yaklaşık 500 tarihi eser ve eski Antakya evinin restore edilmesi için projelerin geliştirildiğini, sözü geçen projeler üzerine ulusal ve uluslar arası bir ekiple çalışmaların sürdüğünü belirtti. Başkan Savaş, Antakya’da turizmi istenilen noktaya getirmenin ancak bu şekilde sağlanabileceğini dile getirdi.
 
 Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş açıklamalarına: ‘Antakya; tarihi yapısı, zengin kültürü, doğası ve iklimi, yer altı kaynakları, özel lezzetlerle dolu mutfağı, vatandaşlarının üstün hoşgörü ve sıcaklığı ile cennetin bir köşesi gibi! Kaplıcalarımız dünyanın en yüksek mineralli yeraltı kaynaklarındandır, tarihi yapılarımızın eşi benzeri yok. Böyle bir kültür mirasının zedelenmeden restore edilebilmesi için şu anda altyapı oluşturarak bir ekip kuruyoruz. 2010’dan itibaren Kurtuluş Caddesi ve civarındaki eski sokaklar (Habib-i Neccar Camii ve çevresi de projeye dahil) restore edilip turistik bir kültür merkezi haline getirilecek. Aalen’de irtibatta olduğumuz mimarlık grubunun da projeye katkısı olacak. Antakya, bulunduğu yerden çok daha iyisini hak ediyor, bize düşen de bunu sağlamaktır.’ şeklinde devam etti. Başkan Savaş, dinleyicilere diğer projelerinden de bahsetti; trafik düzenlemelerinin (bu düzenlemelerin Hatay Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve ıTü’ den bazı hocaların katkısıyla gerçekleştiğini sözlerine ekledi) hızla devam edeceği, Asi Nehri başta olmak üzere tüm akarsuların temizlenip ıslah edileceği, şehrin altyapısının tamamen elden geçirilip değişmesi, DSı binası ve stadyumu başka bir yere taşıyıp mevcut 65 dönümlük alana içinde birbirinden farklı sosyal ve kültürel donatıların bulunduğu Antakya Kültür Parkı kurulması, Habib-i Neccar Dağı eteklerinde kent ormanı oluşturulması, toplu konut çalışmaları, Aralık ayı sonuna kadar 94.000 m2 alana parke taşı döşenmesi, Antakya Belediye Park Giriş Kısmı projesi, çok katlı pazar yerleri ve otoparkların oluşturulması, yeni okulların açılması, Antakya çarşısına modern, turistik bir görünüm kazandırılması ve alış-verişe gelen insanların daha rahat hareket edebilmesi için yapılan uygulamalar gibi Antakya Belediyesi’nin yürüttüğü pek çok çalışma hakkında detaylı bilgi verdi.
 
 Başkan Savaş konuşmasının sonunda; böyle bir projeye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek eğitime ve bilime katkı sağlanabilecek her konuda elinden gelen desteği esirgemeyeceğini belirtti, Türkiye’nin her yerinde böyle genç ve dinamik beyinlere ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Genç planlamacıların Antakya ile ilgili geliştirecekleri plan ve projelerin kentimizin gelişimi için iyi fikirler sunacağından emin olduğunu, bu nedenle yapılacak proje çalışmasına önem verdiğini vurguladı.
 
 Doç. Dr. Lütfü Savaş toplantıdan sonra araştırma grubunu Büyük Antakya Oteli’nde akşam yemeğinde ağırladı. Grupta bulunan öğretim üyeleriyle yapılan görüşmede, neden Antakya’yı seçtiklerini ve şehrimizle ilgili izlenimlerini şöyle dile getirdiler: ‘Antakya’nın ızmir’den uzak ve şehir planlaması olarak farklı bir yapıda olması bizi buraya yönelten başlıca nedenlerdir. Amacımız Hatay ıli bazında stratejik bir makro plan hazırlamak, mevcut sorunları ve hataları belirleyip ileriye yönelik daha iyi planlamalar yapabilmektir. Bu doğrultuda Hatay ılinde hangi konular üzerinde yoğunlaşmalı, daha yüksek verim elde edebilmek için öncelikli hangi alanlara yönelmeli, hangi kurumlar ortak çalışmalı, neler yapılmalı, tarım-sanayi-ekonomi v.b. alanlar nasıl değerlendirilmeli… gibi konular üzerine çalışmalar yapıp fikir üreteceğiz.
 
 
Burada bulunduğumuz süre içerisinde bütün ilçelere, mevcut tüm kurum ve kuruluşlara gittik, gerekli görüşmeleri yaptık, incelemelerde bulunduk. Edindiğimiz izlenim, Hatay’ın tarım ağırlıklı fakat tarımın dışında da oldukça yüksek potansiyele sahip olmakla birlikte bunu kullanamayan bir bölge olduğu yönündedir.’ Dokuz Eylül üniversitesi Mimarlık Fakültesi şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri yaptıkları açıklamadan sonra Antakya’nın misafirperverliğine övgüde bulundular ve Antakya’ya gelmiş olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. 12.Ekim.2009 tarihinde Antakya’dan ayrılan grup, çalışmalarının devamı için eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında tekrar gelmeyi planladıklarını belirterek sağladığı kolaylıklar ve verdiği büyük destek için Antakya Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkürlerini bildirdiler.
 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir