İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriye krizi çok etkiledi…

Antakya erkek ayakkabısı üretiminde, Türkiye’nin %40 ayakkabı ihtiyacını karşılamasına rağmen, bir türlü markalaşamadığından ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğu belirtildi.
Antakya merkezli ayakkabı imalaşanesi 400 ve bu imalaşanelerde üretim ise günlük 50 bin çift ayakkabı üretilirken, Suriye kriziyle birlikte bavul ticaretinin kesilmesiyle kunduracı esnafının ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çekildi.
 
Antakya Ayakkabıcılar odası başkanı Gökhan Oral, önemli sorunlardan birinin sektörün “imalaşanelerin günün koşullarına uygun olmadığından” markalaşmada yeterince adım atamadıklarının altını çizdi.
 
Markalaşmada Sıkıntılar Yaşanıyor!

Ayakkabıcılar Odası başkanı Gökhan Oral, Hatay’da mevcut 400 imalaşane, 10 bin çalışan ve günlük 50 bin çift ayakkabı üretimi ile Türkiye’deki ayakkabıcılık sektörünün lokomotifi bir üretim yaptıklarını ifade ederken, açıklamasını şöyle sürdürdü:
 
“ıstihdam sayımızla Türkiye ve şehrimize önemli bir çözüm sağlamaktadır. Bu üretim sayesinde şehrimize önemli bir katma değer sağlamaktadır.
Ayakkabıcılık 300 yıllık geçmişi ile en eski sektörlerimizden biridir. çalışanları ile her eve bir ekmek sağlamaktayız. Ancak uzun yıllardır teknoloji ile bir sıkıntımız olmuştur. ışyeri fiziki durumundan ötürü teknolojiyi bir türlü bünyemize katamadık. Markalaşma yolunda da ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Bu sıkıntılarımızı aşmak amacı ile devlet büyüklerimizle görüşmelerimizde 200 dönümlük alanda 175 iş yeri olacak şekilde küçük sanayi sitesi kararlaştırılmış ve proje tamamlanmıştır. 2015 Yılında da esnafımızın hizmetine verilecektir.
 
Sektörümüzün önemli sıkıntılarından biri de kalifiye elaman sıkıntısıdır. Bu alanda da çalışmalar sonucunda Erol Bilecik Sanat Okulu ve MKü ile sanat okulumuzda bir lise bölümü, üniversite de iki yıllık yüksek okul bölümünü sağlamış durumdayız. Bu sektörde bayanlarında önemli bir yeri olduğu bilinci ile Avrupa Birliği ile yaptığımız projelerde 125 bayan elemanımızı sayacı olarak yetiştirmekteyiz.
 
Markalaşmada sıkıntı yaşadığımızdan biz ancak markalaşan firmalara fason olarak mal üretmekteyiz. Bunların alt yapısını sağlamış durumdayız. Burada edindiğimiz tecrübe ile markalaşmayı rahat yapabilecek bir durumdayız.”
 
ıhracat önemli Sorunlardan Biri!


Suriye krizinin ihracatı olumsuz etkilediğini dile getiren Gökhan Oral, açıklamasını şöyle noktaladı: 
“Bir önemeli sorun ise ihracat, maalesef ihracat konusunda da sektörümüzde yetişmiş elaman ve firmalar yoktur. Bunun alt yapısı anlamında çalışmalarımızı tamamladık, fakat bundan önceki çalışmalarımızda Suriye ve Suriye üzerinden Ortadoğu’ya çok ciddi ihracat yapmaktaydık. Ne yazık ki son yıllarda yaşanan Suriye’deki iç karışıklıklar yüzünden bu yollarımız şu anda kapanmış durumdadır. Suriye ve Suriye üzerinden yapmış olduğumuz ihracattan esnafımız çok ciddi sıcak para ihtiyacını gidermekteydi. Buradaki sirkülasyonun sona ermesinden sonra, esnafımız ekonomik olarak sıkıntılı bir dönem yaşamaktadır. ümit ediyoruz ki Suriye’deki bu iç karışıklık sona erer, buradaki problemler biter bizlerde bundan önceki olduğu gibi Suriye üzerinden Ortadoğu’ya ihracatımızı yeniden başlatır ve esnafımızı bir an önce yeniden sıcak paraya kavuşur.
Biz ürettiğimiz erkek ayakkabılarını Suriye ve Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine % 25’ni ihracat yapmaktaydık. şu an ise bu %5’in altına düşmüştür.”
 
Devlet Bu Durumu çözmeli…


Nokta Ayakkabı imalatı sahibi Emin Yılmaz, Ayakkabı sektörünün Türkiye-Suriye krizinden bu tarafa ciddi sıkıntılar yaşanılmasının ve sıcak paranın Arap ülkelerinden gelen insanlardan karşılandığını, kriz nedeni ile artık bu sıcak paranın girmemesi sonucunu “Biz Arap ülkelerinden gelen insanlara bavul ticareti anlamında 100-150 bin dolarlık ciro yapıyorduk. Bu para kriz ile kesildi. Zor durumda kaldık.” dedi.
 
Antakya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral ve ımalat yapanlarla, imalaşanede çalışan işçiler ve ayakkabı satışı yapan işletme temsilcilerinin ortak düşüncesi “durumumuz hiç iyi değil, devlet buna bir çözüm bulmalı” şeklinde ifade ettiler.
Emin yılmaz açıklamalarına, ‘Suriye Krizi Bizi Etkiledi’ sözleriyle başlarken, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
 
‘Suriye krizi bizi etkiledi. Etkilememesi için bir neden yoktur. Biz Suriye krizi öncesi her gün 100-150 bin dolar arası bavul ticaretinden ciro yapıyorduk. Piyasada ise büyük firmalar köşeyi tutmuş ve küçük esnaf eziliyor. Devletten bir destek yok. ışçiler dersen bir ay çalışıyor, iki ay çalışmıyor.
 
Güzel ayakkabı yapıyoruz ama markalaşamıyoruz. Devlet bu konuda bize yardımcı olmalıdır. ıyi ayakkabı yapıyoruz. Pazar bulamıyoruz. Devlet bize şu şekilde yardımcı olabilir, Başbakan iş adamlarını yanlarında götürüyor ama üç ayakkabıcıyı yanında götürmüyor.
çoğu işçilerimiz sigortasız, ustalarımız bu sigortaları ödeyemediklerinden yanında çalıştırdıklarını sigorta yaptıramıyorlar. Meslekte devamlılık yok, ustalar kendi bağ-kur primlerini bile ödeyemiyorlar. 
 
ışimiz Allah’a kalmış, seçimden, seçime gelirler ve şunu, bunu yapacağız deyip bir daha uğramazlar. Abdüllatif şener’in Bakanlığı döneminde ayakkabı sitesi sözü verildi ama halen sanayi sitemiz yoktur. ışte bu kirin, pasın içinde çalışıyoruz.

Bakın şu alanda kriz öncesi Arap arabaları sabahleyin gelip, akşamları giderler ve bavul ticareti yaparlardı. ıkinci gün yine gelirlerdi. Günlük alışveriş yaparlardı. Esnaf buradan çok güzel para kazanıyordu. Nasıl kazanıyordu? Nakit kazanıyordu. Bu sadece Suriye değil diğer Arap ülkelerinden de geliyordu. şimdi gelmiyorlar. ıç piyasada bir durgunluk var. Büyük firmalar mallarını önceden yaptırıyorlar. Küçük firmalar bunların ayakları altında eziliyorlar’
 
Suriye Krizi ve AVM’ler Zor Durumda Bırakıyor!


Tekstil Mühendisi ve Mağaza sahibi Hasan Boyacıgil açıklamasında, Suriye krizi ile AVM’lerin kunduracı esnafını zor durumda bıraktığına vurgu yaparak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘Son üç yıl içinde Suriye pazarının piyasaya entegre olması ile ciddi miktarda olumlu etkilerini hepimiz gördük. Son savaş etkisi ile piyasadan müşteri çekilmesi yaşandı. Bu kriz sonucunda %50 civarında bir düşüş hem ayakkabı hem de diğer pazarda bu yaşanmıştır. Bir diğer sorun ise AVM’lerin Antakya’da açılması bizim ve diğer piyasayı %15 civarında etkilemiştir. Her ne kadar AVM’ler Suriye krizi kadar etki yapmasa da çarşı için sorun teşkil etmektedir’.
 
 
Kimyasallar, çalışanları Etkiliyor…


Grup Ayakkabı imalaşanesi Ustabaşı ve çalışanların adına konuşan Ayhan Temizkan, sanayi sitelerinin olmaması noktasında düşüncelerini ifade ederken başka sorunlarının da olduğunu belirterek. “Burada çalışanlar kimyasal maddelerden etkilendiği için daha erken emekli olma taleplerimiz var. Biz dünyanın en eski mesleği olan ayakkabıcılığa yeteri kadar destek yoktur. Bizim meslekten olanların Antakya dışında çalışmaya başladılar. Bunun nedeni ise yeterince güvenli ortamın oluşmamasından kaynaklanmaktadır. 35 Yıllık ayakkabı piyasasında çalışıyorum. Halen durumumuz kötü, bu da bölgemizin halen yeterince kalkınmadığından kaynaklanıyor.
Bizim yan sanayimiz olmayışı, devlet desteği olmayışı, bizim sektörü olumsuz etkilemektedir. Son Suriye krizi ise bölgemizde büyük etkileri olmuştur. Bu krizden en çok etkilenen kunduracı esnafıdır. Biz sınır ilişkilerinin düzeltilmesi talebinde bulunuyoruz.”
 
 
Ayakkabıcılığı Meslekten Saymıyorlar!

55 Yaşındaki 45 yıllık bu meslekte çalışan Mehmet Aslan mesleğini severek yaptığını ifade ederek konuşmasına, ‘Bizim Mesleği Meslekten Saymıyorlar’ sözleriyle başladı.
Sorunlarına kimsenin eğilmemesine tepki gösteren Mehmet Aslan, sıkıntılarını şöyle özetledi:
 
“Bize ne devlet yetkilileri, ne de milletvekilleri bizim sorunlarımıza hiç eğilmediler. Devlet olsun milletvekilleri olsun bizleri ancak seçim dönemlerinde gelip, oy istiyorlar, başka zaman ise soran yoktur.”
 
15 Yıldır bu mesleğin içinde olan Kemal Ezer’de konuşmasında,“On yıl önce iyiydik, ama bugün iyi değiliz. özellikle dış piyasadan gelen çin malı işal malların ülkemize getirilmesi bizim sektöre zarar veriyor. Biz kaliteli mal üretiyoruz. O getirilen mallar ile bizim ürettiğimiz ayakkabı onun on katı daha iyidir” serzenişinde bulundu.
 
Beyazıt Ezer adlı ayakkabı ustası ise mesleklerinin meslekten sayılmamasına yönelik tepkisini ise, “Başvuru yaptığınız zaman meslek sıralaması geliyor. Tüm meslekler sıralanır örnek, doktor, avukat, gibi ama bu sıralamada bizim meslek olan ayakkabıcılık yoktur. Galibe bizim meslek, meslekten sayılmıyor” tepkisinde bulundu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir