İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriyeliler ıçin Projeler…

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ”Kışa girerken çadır kentte kalan Suriyeliler için neler yapabileceğimizle ilgili değerlendirmeler yaptık” dedi. Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM ınsan Hakları ınceleme Komisyonu üyesi Yalçın Akdoğan ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile ülkesini terk ederek Türkiye’ye sığınan ve Kızılay tarafından Altınözü ilçesine bağlı Apaydın ve Boynuyoğun köyünde kurulan geçici çadır kentlere yerleştirilen Suriyelileri ziyaretinin ardından Hatay Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında, çadır kentte kalan Suriyelilerle bir araya geldiklerini anlattı.

 

 

 

Apaydın köyündeki çadır kentten sonra Boynuyoğun köyündeki kampa geçtiklerini ifade eden Atalay, burada Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’den brifing aldıklarını, ayrıca çadırda kalan kadın ve erkeklerden oluşan 15 Suriyeli temsilciyle görüştüklerini söyledi. Temsilcilerden düşüncelerini, varsa beklenti ve taleplerini aldıklarını vurgulayan Atalay, ayrıca kendi aralarında değerlendirme yaptıklarını, daha sonra da çadır kente bulunan sınıfları gezdiklerini belirtti. Ziyaretlerinin asıl amacının kışa girerken yapılması gerekenlerin neler olabileceğiyle ilgili olduğunu ifade eden Atalay, şöyle devam etti: ”ıki hafta önce Başbakanımız çadır kentleri ziyaret edip, buradan bazı mesajlar verecekti.

 

Ancak annesinin vefatı nedeniyle gelemedi. Ancak önümüzdeki gün ve haftalarda bir program yapıp gelecek. Yaptığımız ziyaretle kış hazırlığıyla ilgili değerlendirme yaptık. Suriyelilerin bizlerden çok büyük talep ve şikayetleri olmadı. Kamplarımız düzgün, organize, temiz. Sağlık, güvenlik hizmetleriyle Türkçe ve Arapça bilen öğretmenler tarafından verilen eğitimlerimiz iyi. Kampta kalanlara yönelik her yaştaki insana açık Türkçe kurslar veriliyor.

 

Ancak bizim karar vermemiz gereken bir iki konu var. şu an dağınık şekilde 5 ayrı kampta yaşıyor Suriye’den gelen nüfus. Yaklaşık 7 bin 600 kişi. Onları bir merkezde toplama gibi bir proje, düşünce var. Hem eğitim gibi hizmetlerin daha organize verilmesi hem ortak hizmetlerin iyi yürütülmesi hem de güvenlik açısından bu önemli. Ayrıca kışa girerken, çok iyi de olsa bu çadırlarla ilgili bazı endişelerimiz var. özellikle yağmurun, karın olduğu zamanlar için belki farklı bir yapı öngörebiliriz. Onlar üzerinde çalıştık, örnekleri inceledik.

 

Kızılay’ın elinde bulunanlar veya Türkiye’de üretimi yapılan diğer ürünlerle Mevlana evi gibi ürünler var. Bir de konteyner var. Konteyner özelliği ise içerisinde tuvalet, banyo ve mutfağının da olması gibi alternatifler üzerinde duruyoruz. Bunlarla ilgili mukayeseleri yaptık. Bunların avantajlarını dezavantajlarını inceledik. Bunların pazartesi günü Ankara’da kararını vereceğiz. Yeni düzenlemeyle ilgili en geç kasım ayı içerisinde sonuçlandırmış olacağız.

 

” Suriyelilerin kendi evlerine memleketlerine sağlıkla dönmesini arzu ettiklerini belirten Atalay, Türkiye’de kaldıkları sürece Suriyelilerin rahat etmesi, ihtiyaçlarının karşılanması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini kaydetti. çadırda kalanların çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğunu ifade eden Atalay, nüfusun yarısından biraz fazlasını oluşturan çocukların eğitiminin çok önemli olduğunu, bu konu üzerinde hassasiyetle durduklarını söyledi.

 

Adalet Bakanı Ergin ise çadır kentlerde kış öncesinde ilave önlemlerin alınması gerektiğini, bu konuyla ilgili yerinde konuyu incelediklerini ve gerekli notları aldıklarını, Ankara’da gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını kaydetti. Atalay ve Ergin toplantının ardından ıstanbul’a gitti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir