İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Tarımına Engellemeler…

Antakya Tarım Platformu Başkanı ırfan Hatipoğlu, Türk tarımının küresel saldırı altında olduğunu belirterek, ıMF ve Dünya Bankasının yapısal uyum programları çerçevesinde tarımın yeniden yapılandırılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

 

Hatipoğlu, yazılı açıklamasında, Tarım ve Köy ışleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan “Tarım Havzaları üretim ve Destekleme Modeli”nin Türk tarımını kurtarma projesi olarak tanıtıldığını, tarıma olumlu katkı yapmayacağına inandıklarına dikkati çekti.

 

çiftçiye yeni umutlar aşılayarak hedef şaşırtma çalışması olarak değerlendirdiklerini belirten Hatipoğlu, şöyle devam etti: “Havza bazında ürünleri destekleyerek üretim artışı olacağı ve desteklerin yerine ulaşacağı ileri sürülüyor. Bu doğru değildir.

 

çünkü Türk tarımı özgür değildir. Türk tarımı küresel saldırı altındadır. ıMF ve Dünya Bankasının yapısal uyum programları çerçevesinde tarımımız yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor. Uluslararası kuruluşların önerileri tarım sektöründen desteğin azaltılması, dış rekabete açılması, tarımı destekleyen kamu kurumlarının kapatılması ve küçük çiftçinin ortadan kaldırılması yönündedir.”

 

Hükümet Destekleme ödemelerini Hiçbir Zaman Zamanında Yapmadı…

 

Hatipoğlu, hükümetin ıMF’nin yaptığı uyarılar doğrultusunda tarımsal desteği azalttığını ileri sürerek, “Oysa tarımda desteğin azaltılması yasaya aykırı. Verimin artması için çiftçilerin yeterli ve zamanında desteklenmesi gereklidir. Modeli ortaya koyan hükümet hiç bir zaman destekleme ödemelerini zamanında yapmamıştır. Destekleri zamanında alamayan çiftçi toprağına üretime hazırlayamamış ve yeterli gübre kullanmamıştır.

 

Sulamada kullandığı elektriğin borcunu ödeyemediğinden icralık olmuştur. Tarım ilaçları satıcılarına, petrol bayilerine ve tefecilere milyarlarca lira borcu vardır. önerilen model Amik Ovası çiftçisine hiçbir katkı sağlamayacaktır.

 

Ovada destekleme kapsamına alınan ürünler geleneksel olarak üretilmektedir. Pamuk üretimi desteklenmediğinden üretilemez durumdadır. Buğdayımıza sahip çıkamadığımızdan çiftçilerimiz zarar etmiştir. Amik Ovası çiftçisi olumsuzluğu aşmak ve para kazanmak istiyorsa mikro ölçekli tarımsal üretim planları geliştirmelidir.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir