İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye de 400 Bin Alzheimer Hastası Bulunuyor…

Mustafa Kemal üniversitesi (MKü) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. ısmet Melek Türkiye’de 400
 
 
Melek, Antakya Kışlasaray Lions Kulübü tarafından organize edilen, Antakya Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, 65-70 yaş üzeri her 100 kişiden 10’unda bu hastalığın görülme olasılığını bulunduğunu, Türkiye’deki 400 bin hastanın ise sadece yüzde 10’una reçete yazıldığını ileri sürdü.
 
 
 
Alzheimer hastalarının günlük yaşam aktiviteleri ve hareket etme kabiliyetlerinde zorlanma olduğunu belirten Melek, şöyle devam etti:
 
 
”Alzheimer hastalığını üç evresi bulunuyor. Hafif, orta ve ağır evre, hastalık ağır evreye geldiğinde tedavi etme olasılığı kalmıyor. Bu hastalarda özellikle görülen sorunlar, aynı soruları sık sık sorma, zihinsel farklılaşma, geceleri bozulan zihinsel faaliyetler, yakın hafıza kaybı gibi etkileri olabiliyor. Bu hastalar günlük yaşam aktivitelerinde zorlanır. Yol bulamama, unutkanlık, hesap yapamama gibi sorunlar da bu hastalığın belirtileri olabiliyor. Bu hastalarda beyin yeni kayıt yapamıyor ve kendisinde unutkanlık olduğunu kabul etmek istemez”
 
 
 
Melek, alzhimer hastalarının ailelerinde de davranışsal bozukluklar olabildiğini, bu hasta yakınlarında yüzde 70 depresyona yakalanma riski bulunduğunu ifade etti.
 
 
 
Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken tanının önemli olduğunu kaydeden Melek, tüm bunama hastalılarının yaklaşık yüzde 75’i alzheimer hastalığından kaynaklandığını sözlerine ekledi.
 
 
 
Konferansa sağlık meslek lisesi öğrencileri Lions Kulübü üyeleri ve birçok vatandaş katıldı.
 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir