İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye-şarka Çalıştayı…

Mustafa Kemal üniversitesi (MKü) Rektörü Prof. Dr. şerefettin Canda, üniversitenin sadece Hatay’ ın, çiftçilerin değil, tüm Ortadoğu’nun, eğitim, tarımsal, bilişim teknolojisi alanında prestijini artıracağını söyledi. “Sert çekirdekli Meyve Ağaçlarında şarka Hastalığının Tanı ve Kontrolüne Yönelik Stratejilerin Geliştirilmesi” konulu Türkiye-şarka çalıştayı MKü Mavi Amfi salonunda yapıldı. Canda, açılış konuşmasında, MKü’ nün kurucu fakültelerinden olan Ziraat Fakültesinde yetişmiş genç öğretim elemanlarının başarılı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
 
1992 yılında kurulan üniversitelerinin aşama kaydettiğini belirten Canda, şöyle konuştu: “Türkiye 80 milyona yaklaşan nüfusuyla bugün Avrupa’ nın korkulu rüyası haline gelmiştir. özellikle 20 milyona yaklaşan genç nüfusumuz Avrupa’nın hedefindedir. Avrupa Doğu Avrupa ülkelerini, Balkan ülkelerini kendisine katarak genç nüfus arayışına girmiştir. öğrenci sayılarının artması bizim için çok önemlidir.
 
Türkiye olarak 20 milyona yaklaşan genç nüfusumuza ne kadar kaliteli bir eğitim verebilirsek, üniversitelerin duvarlarını yıkıp halkımıza açabilirsek o kadar başarılı oluruz. Avrupa üniversite Reformunun da hedefi budur. çalışarak öğrenci sayımızı 13 binden 25 bine çıkardık. Hedefimiz 30 binlere çıkarmaktır. üniversitemiz ayrıca Avrupa Birliği projeleriyle Avrupa-Ortadoğu ülkeleri arasında bir kültür köprüsü oluşturarak Türkiye’ nin Ortadoğu’daki, Avrupa’ daki prestijini yükseltecektir.
 
Avrupa Birliği üniversiteler Reformu ile üniversitelere eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmaların yanı sıra bir görev daha yüklenmiştir. Bu da üniversitelerin bulunduğu toplumların sorunlarına çözüm üretmektir. Bizde çiftçilerimizi artı değer katması için projeler yapıyoruz. öğrencilerimizin uygulamalı eğitime geçebilmesi için bütün imkânlarımızı sunuyoruz. MKü bölgemizde yalnız Hatay’ın, çiftçilerin değil, tüm Ortadoğu’nun, eğitim alanında, tarımsal alanında, bilişim teknolojisi alanında prestijini artıracaktır.”
 
çalıştayı düzenleyen Mustafa Kemal üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadriye çağlayan konuşmasında, “şarka hastalığı ile ilgili tüm konuların detaylı olarak araştırılacağı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir uluslararası proje 2007 yılında yürürlüğe girmiştir. Onbir Avrupa ülkesinin yer aldığı bu projeye MKü’ de davet edilmiş ve şarka virüs hastalığının en hassas yöntemlerle teşhisi, hastalığın taşınmasında rol oynayan böceklerin ve diğer konukçuların saptanması, üretici bilinçlendirme programları ve hastalığa dayanıklı bitki üretimi gibi konuların kapsamlı araştırmalarına başlanmıştır. Hastalıkla mücadelede dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hastalığın ülkemize ve üretici bahçelerine hiç girmemesini sağlamaktır” diye belirtti.
 
çalıştayda Prof. Dr. Lech Michalczuk, (ISK Skierniewice-Polonya), Mustafa Kemal üniversitesi Bitki Koruma öğretim üyeleri Prof. Dr. Kadriye çağlayan, Doç. Dr. çiğdem Ulubaş Serçe, Yrd. Doç. Dr. Mona Gazel, ınönü üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’ nden Dr. Birol Akbaş sunum yaptılar.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir